
Згідно з даними Держстату, у жовтні 2020 року загальний рівень цін споживчого ринку порівняно з попереднім місяцем підвищився на 1%.
Найбільший помітний вплив на зміну індексу споживчих цін у жовтні мало подорожчання:
- яєць на 22,7% (внаслідок підвищення цін на комбікорм і пшеницю);
- цукру на 22,9% (через прогнозоване скорочення виробництва на 20% порівняно з попереднім маркетинговим роком);
- олії на 7,3% (через зростання цін на світовому ринку);
- природного газу на 18,2% (внаслідок підвищення цін на європейському ринку).
Річний рівень інфляції (місяць до відповідного місяця попереднього року) у жовтні становив 2,6%, зрісши порівняно з вереснем на 0,3 п. п.
З початку року інфляція перебуває значно нижче цільового діапазону НБУ 5% +/- 1 п. п.
Детальніше про інфляційні процеси у 2020 році читайте в огляді стану грошової сфери за посиланням: bit.ly/3827QUl